Hepatita B - cauze si simptome - Dr.Online Hepatita B - cauze si simptome - Dr.Online

Dr.Online

Hepatita B - cauze si simptome
Hepatita B - cauze si simptome

Hepatita B – cauze si simptome

Virusul responsabil pentru hepatita B ataca ficatul. Boala rezultata poate provoca o infectie acuta sau una cronica. Acesta din urma poate duce la o serie de complicatii. Unele dintre acestea includ ciroza hepatica si cancer de ficat, ambele putand fi fatale.

Expertii medicali spun ca hepatita B este o problema globala, iar cei mai multi oameni care sufera de aceasta boala sunt in Asia de Est si Africa sub-sahariana. Exista, de asemenea, rate ridicate de infectare in Amazon, precum si in zonele sudice ale partilor centrale si de est ale Europei, potrivit statisticilor.

In zonele in care hepatita B este considerata ca fiind raspandita, se spune ca unul dintre modurile cele mai comune de transmitere este prin nastere. Acest lucru inseamna ca poate fi transmisa de o mama catre descendentii ei in timpul nasterii.

Cauze

Virusul hepatitei B se afla in spatele acestui tip de boala hepatica.  Hepatita B se raspandeste usor de la om la om pentru ca virusul poate supravietui in afara corpului timp de cel putin 7 zile. O persoana nevaccinata care intra in contract cu virusul poate fi infectata.

Hepatita B este intalnita pe toata planeta, insa este mai frecventa in unele locuri. Persoanele care se nasc si locuiesc in locuri unde hepatita B este considerata endemica sunt expuse unui risc ridicat. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele care calatoresc in aceste locuri.

Iata cateva modalitati prin care hepatita B se poate raspandi de la un om la altul:

– Nasterea, in special daca mama este infectata cu hepatita B.

– Sa traiesti cu cineva care are hepatita B din cauza contactului apropiat poate provoca raspandirea bolii.

– Contact sexual neprotejat, inclusiv sex anal.

– Sexul cu mai multi parteneri sau cu cei care provin din zone cu risc ridicat.

– Utilizarea medicamentelor care sunt injectate, in special atunci cand se folosesc aparate contaminate.

-Calatoritul in locuri in care hepatita B este cunoscuta ca fiind endemica, poate supune o persoana la risc crescut. Cu toate acestea, este foarte posibil ca riscul sa fie redus considerabil, chiar daca mergi in locuri unde exista o multime de cazuri de hepatita B. Trebuie sa te abtii de la activitatile mentionate mai sus.

Simptome

Potrivit expertilor, unii oameni care se infecteaza cu hepatita B nu pot simti  nici un simptom. Sistemul imunitar poate lupta impotriva virusului hepatitei B fara sa iti dai seama ca ai fost infectat.

Cu toate acestea, unii oameni pot experimenta simptome, care apar, de obicei, la 2 – 3 luni de la infectare. Opersoana care are hepatita B poate infecta alte persoane daca are sau nu simptome asociate bolii.

Iata cateva simptome ale hepatitei B:

Oboseala si stare generala de rau

Pierderea poftei de mancare

Diaree

Scaun de culoare gri

Urina de culoare inchisa

Durere abdominala

Dureri peste tot in organism

Febra mare

Icter

Daca aceste simptome dureaza  1 – 3 luni, inseamna hepatita acuta B. Daca simptomele dureaza cel putin 6 luni, inseamna hepatita cronica B. La copii hepatita B poate provoca complicatii grave, necesitand un tratament intensiv.