Ce trebuie sa stii despre lupus, boala care a dus la transplantul de rinichi al Selenei Gomez - Dr.Online Ce trebuie sa stii despre lupus, boala care a dus la transplantul de rinichi al Selenei Gomez - Dr.Online

Dr.Online

Ce trebuie sa stii despre lupus, boala care a dus la transplantul de rinichi al Selenei Gomez

Ce trebuie sa stii despre lupus, boala care a dus la transplantul de rinichi al Selenei Gomez

Aceasta boala autoimuna cronica are simptome dificile, ataca femeile mult mai des decat barbatii si determina corpul sa atace organele.
Selena Gomez a anuntat pe Instagram ca a suferit un transplant de rinichi in vara, iar prietena sa, Francia Raisa, a fost donatorul. Cantareata de 25 de ani a dezvaluit in 2015 ca sufera de lupus si a spus acum ca transplantul a trebuit aiba loc din cauza bolii.

„A fost ceea ce trebuia sa fac pentru sanatatea mea generala”, a postat Gomez, impreuna cu fotografii de pe patul de spital. Ea a adaugat: „Lupus continua sa fie foarte neinteles, dar se inregistreaza progrese”.

Iata cateva lucruri despre aceasta boala pe care ar trebui sa le cunosti:
Lupus poate afecta intregul corp.

Aproximativ 1,5 milioane de americani au lupus, o boala autoimuna care determina corpul sa atace propriile tesuturi. „In loc ca sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si a cancerului, se indreapta impotriva individului si incepe sa actioneze pe propriile organe”, spune Gary Gilkeson, MD, profesor de medicina la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud.

Pentru aproximativ jumatate dintre cei cu lupus eritematos sistemic – cel mai frecvent tip de lupus – un organ major cum ar fi rinichii, inima, plamanii sau creierul va fi afectat de boala. Rinichii sunt frecvent afectati, spune dr. Gilkeson, deoarece proteinele autoimune pot fi depuse acolo. Acest lucru provoaca inflamatii si poate duce, in timp, la insuficienta renala.

Simptomele lupusului variaza foarte mult.

Deoarece lupusul se poate manifesta in moduri diferite si  afecteaza multe organe diferite, simptomele pot varia foarte mult de la persoana la persoana – si acest lucru face dificila diagnosticarea bolii. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, durerea articulara, umflaturi, eruptii cutanate si febra, dar aceste semne pot sa nu fie evidente sau pot fi diagnosticate gresit.

Nu exista nici un test de laborator pentru lupus, deci trebuie identificat prin excluderea altor conditii. Un studiu din 2015 din Annals of Rheumatic Diseases a constatat ca dureaza aproape sase ani, in medie, de la momentul in care oamenii observa primele simptome pana cand primesc un diagnostic corect.

Genul si etnia pot avea un rol.

Mai mult de 90% din cazurile de lupus apar la femei, spune dr. Gilkeson, iar boala este mai frecventa la femeile hispanice si africane decat la caucazieni. Potrivit Fundatiei Lupus din America, majoritatea oamenilor dezvolta simptome intre 15 si 44 de ani.

Lupus poate fi genetic; aproximativ 20% dintre persoanele cu lupus au un parinte sau un frate care are sau va dezvolta boala. Persoanele cu lupus sunt, de asemenea, susceptibile de a avea membri de familie cu alte boli autoimune.
Tratamentul pentru lupus poate include chemo

In functie de simptomele persoanei si de severitatea bolii, se pot administra medicamente antiinflamatoare. Alte persoane au nevoie de medicamente imunosupresoare sau chiar de chimioterapie pentru a trata boala.

De asemenea, poate fi nevoie de transplanturi, precum cel de rinichii. Nu exista nici un tratament pentru lupus, dar boala poate intra in remisiune – ceea ce inseamna ca un pacient nu mai are simptome. Cu tratamentul potrivit, intre 80 si 90% dintre cei diagnosticati se pot astepta sa aiba o viata normala.

Un transplant de rinichi poate fi o veste buna

Chiar daca lupusul poate afecta rinichii, medicii nu vor efectua de obicei un transplant pana cand pacientul nu este in remisie, spune Robert Montgomery, MD, director al Institutului de Transplant la NYU Langone Health. In caz contrar, boala activa ar continua sa atace noul rinichi.

Atunci cand lupusul este controlat,  majoritatea transplanturilor de rinichi sunt un succes – mai ales daca donatorul este viu. Pacientul ia medicamente imunosupresoare care protejeaza noul organ si ajuta la mentinerea lupusului in remisie.
Recuperarea dupa transplant tinde sa fie rapida

De obicei dureaza aproximativ 6 saptamani pentru ca transplantul sa se vindece complet si pentru ca persoana sareia activitatea normala.  Rinichiul donatorilor este indepartat adesea laparoscopic (cu instrumente foarte mici), care implica aproximativ 3 inci incizie in apropierea liniei de bikini.

In situatia Selenei, prognoza este in general foarte buna, spune dr. Gilkeson. „Poate duce o viata normala dupa aceea. „Poti face copii, poti face tot ce vrei. Vei lua medicamente pentru a suprima sistemul imunitar, deci vei fi mai susceptibil la infectie”.